26 Mac, 2011

Manik Atas Kain Berbunga Penuh

masa teman dapat baju ni, teman memang dah cakap tak payah nak bubuh manik sebab kainnya tepu dengan bunga... biar kosong macam tu pun dah memadai...




tapi anak tuan punya baju ni cakap mak dia nak jejugak bubuh manik atas baju ni... manik 3D lagik katanya...


pening kepala teman nak set-up kan warna manik tu, macam-macam kaler dah cuba... nak buat kaler contra gila-gila tak boleh pulak sebab baju ni baju makcik-makcik... kalau baju cik adik senang seket ceritanya...


last-last dapat jugak ilham buat bunga 3D untuk baju yang kainnya tepu dengan bunga... kaler-kaler manik diambil dari kaler yang ada kat kainnya... iaitu biru, ungu, putih, pink, hijau dan ditambah kaler kuning sebagai intinya...

bunga-bunga ni dari teknik Brick...bunga biru tu dari teknik Peyote

2 ulasan:

Yati berkata...

Patutla nama pun jari lentik. Memang cantik sulam manik yang dihasilkan. Sesuai dengan kain. Tahniah ya! :)

izan72 berkata...

akak pun kalau org bagi kain berbunga sgt susah nak jahit manik..kalu bunga sesikit takpe gak tapi kalu bunga penuh....dan pada mata akak kalau kain berbunga penuh camni sweet bila kita jahit beriring..jahitan yg evergreen gitew..